Verslag werkvakantie 2023

 

‘Dit is pittig!’, ‘Meiden, geniet hiervan!’, ‘Het is zo warm!’ en ‘Dit is zo mooi!’ zijn waarschijnlijk de zinnen die wij in de paar weken dat we te gast waren bij Ananda Nilayam het meeste hebben uitgesproken.

Toen we hoorden van Ananda Nilayam, een tehuisdat meisjes in India een betere toekomst biedt, keken we er direct naar uit om daar op bezoek te gaan en mee te helpen. Een cultuur, die zo enorm verschilt van de Nederlandse cultuur, vraagt erom ontdekt te worden. Het leek ons prachtig om die cultuur niet alleen te ervaren door er op vakantie te gaan en de toerist uit te hangen, maar juist ook door een nuttige invulling te geven aan onze tijd in India.

 

We zullen ons even kort voorstellen. Wij zijn Julia, Thirza, Sigrid en Thirza. We zijn vier studenten van 20 jaar uit de omgeving Barneveld. Drie van ons studeren Pedagogische Wetenschappen en één van ons studeert Verpleegkunde. Via onze studentenverenigingDepositum Custodi’ kwamen wij in aanraking met Stichting Mefiboseth, waarna we al snel geïnteresseerd raakten in een werkvakantie naar India. We zagen er naar uit om een bijdrage te leveren in dit gezellige tehuis, de meiden te helpen bij hun huiswerk en vooral gezellige dingen met hen te doen.

 

Zodra we in Ooty Jacomien ontmoetten, klikte het direct. We hadden vooraf al een paar dagen kennisgemaakt met de Indiase cultuur, maar vanaf onze ontmoeting met Jacomien en Hanock werden we helemaal ondergedompeld in alle tradities en gewoonten. In de twee weken die daarop volgden hebben we vaak tegen elkaar gezegd: ‘Wat een gezellige en fijne mensen hier!’. We hebben ontzettend genoten van alles wat we hebben mogen organiseren in Ananda Nilayam, waaronder een prachtige vakantiebijbelschool en de Engelse bijlessen. Daarnaast hebben we geleerd hoe we een Indiaas schoolmeisje kunnen zijn, hebben we een compostbak ontworpen en in elkaar gezet en hebben we een heleboel Indiase recepten geprobeerd en mee naar huis genomen.

 

We hebben mooie, maar ook verbazingwekkende dingen geleerd over de Indiase cultuur, waar alles anders is dan hier in Nederland. Wij als christenen uit verschillende culturen zijn in de kern hetzelfde, maar kunnen verschillen in het praktisch uitvoeren van het christen-zijn. Tijdens ons verblijf bij Jacomien en Hanock hebben we ervaren dat deze verschillen vervagen als we allemaal dezelfde God dienen en aanbidden, zoals door veel te zingen en samen naar de kerk te gaan.

 

“Samen in de naam van Jezus, heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen, en doet ons elkaar verstaan!”.

In beeld